Στάσεις & Αποστάσεις

Στάσεις & Αποστάσεις

Λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψη της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων στην Κεφαλονιά, όπου και συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, η κα Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου επισκέφτηκε και το νησί της Ζακύνθου.

Με μια όμως διαφορά, μάλλον σημαντική…

Διαβάζουμε στο επίσημο δελτίο τύπου: “Στην Ζάκυνθο στον ιστορικό Λόφο του Στράνη, εκεί που εμπνεύστηκε ο Δ. Σολωμός τον Εθνικό Ύμνο, συζητούμε σε ανοικτή συγκέντρωση με τα μέλη του Σωματείου “Φίλοι Ούγο Φώσκολο” για τα σχέδια δράσης.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στέκεται αρωγός στην λειτουργία του Σωματείου και θα ενισχύσει την μουσειολογική αναβάθμιση της Οικίας του. Η επισκεψιμότητα του είναι μεγάλη κυρίως από Ιταλούς, οι οποίοι περνούν να καταθέσουν φόρο τιμής στον Εθνικό τους ποιητή ο οποίος γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ζάκυνθο”.

Σε ανοιχτή συγκέντρωση λοιπόν η κα Περιφερειάρχης στην Ζάκυνθο, χωρίς ούτε την παρουσία και την πρόσκληση δημοσιογράφων στην Κεφαλονιά.

Κεκλεισμένων των θυρών οι συναντήσεις της αλλά και οι… επίσημες επισκέψεις της στο νησί μας, ανοικτά, δημόσια και με την παρουσία “προσκεκλημένων” στο νησί της Ζακύνθου.  Έστω και όχι για ζητήματα της “καυτής” καθημερινότητας, πάντως ανοικτή συγκέντρωση. Έστω μόνο με μέλη σωματείου, πάντως εντελώς… ανοικτά.

Προφανώς επίσημη εξήγηση για αυτή την… διάκριση, δεν θα βρούμε.

Ίσως και να έχει κακές… αναμνήσεις από το τελευταίο δια ζώσης “ζωντανό” Περιφερειακό Συμβούλιο στο Αργοστόλι, μόλις πριν μερικούς μήνες, το περασμένο Φθινόπωρο.

Ίσως και να φοβήθηκε μήπως είμαστε λίγο… απρόσεκτοι με τις αποστάσεις (ή και τις μάσκες)…

Ίσως και να βοηθούσε και λίγο το… θέμα της ανοικτής συγκέντρωσης.

Θα μπορούσε φυσικά να διοργανωθεί κι εδώ μια τέτοια συγκέντρωση, ακόμη και για θέματα Πολιτισμού.

Αλλά ακόμη και γι αυτά, μάλλον στην Κεφαλονιά θα είχε αρκετά να… ακούσει.

Γι αυτό πολύ πιθανόν να προτίμησε την ησυχία της επισημότητας. Συναντήσεις με θεσμικούς εκπροσώπους για ζητήματα που αφορούν τους ίδιους τους πολίτες και δημόσια εμφάνιση παρουσία κόσμου μόνο στις εκκλησίες και στην σημαντική επετειακή εκδήλωση του Υπερίωνα (αν δεν ξεχνάω κάτι άλλο).

Η επιλογή της επικεφαλής της Περιφερειακής Αρχής, προφανώς και είναι σεβαστή.

Κρίνεται όμως και αυτή πολιτικά. Όταν για παράδειγμα πολιτική επιλογή της είναι η συνάντηση με την θεσμική ηγεσία του δήμου Σάμης για τα ζητήματα των πλημμυρών και όχι με τους κατοίκους που ζουν από κοντά τον εφιάλτη. Και χωρίς καν δημοσιογραφική κάλυψη, μόνο με επίσημα δελτία τύπου.

Όπως κρίνονται… ανοικτά και οι διαφορετικές… στάσεις, σε δυο νησιά όχι με τόσο μεγάλες… αποστάσεις.

 

Στ.Αντ/Κεφαλονίτικα Νέα