«Έφυγε» ο Παναγής Παυλάτος

«Έφυγε» ο Παναγής Παυλάτος

Σε ηλικία 98 ετών έφυγε σήμερα το πρωί από τη ζωή ο .

Ένας ευαίσθητος και ταλαντούχος Κεφαλονίτης που ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία δεν το έβαζε κάτω. Μέχρι να τον καταβάλλει η επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του. Ήταν καλός ποιητής αλλά και σκακιστής αφού συμμετείχε και σε σκακιστικούς αγώνες.

Τα πρώτα ποιήματα που έθαψαν οι σεισμοί του 1953

Ο Παναγής Παυλάτος γεννήθηκε το 1922 και μεγάλωσε στο . Προέρχεται από μία οικογένεια με ιδιαίτερη έφεση στα γράμματα και την ποίηση αφού τρία αδέλφια (ο Παναγής, ο Φώτης και ο Γιάννης) ασχολήθηκαν με την ποίηση!

Από μικρός έγραφε ποιήματα με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο «Αλέξης Λεξάτος». Οι πρώτες του προσπάθειες όμως χάθηκαν στους σεισμούς του 1953.

Αλλά ο Παναγής δεν το έβαζε κάτω. Η πρώτη του ποιητική συλλογή, με τον τίτλο «Ήσουν» δημοσιεύτηκε πριν από λίγα χρόνια με τη βοήθεια της του συλλόγου «Γνώσης Πανόραμα», ενός συλλόγου που ασχολείται με τα άτομα τρίτης ηλικίας, και της φίλης του και προέδρου του συλλόγου Βίρνας Κολλαΐτη. Και μάλιστα υπήρχε το υλικό και για την έκδοση δεύτερης συλλογής.

Η σύντροφός του Σοφία

Τα περισσότερα ποιήματά του ήταν αφιερωμένα στην σύντροφό του Σοφία που έφυγε από τη ζωή μερικά χρόνια πριν.

Προτιμούσε πάντα να γράφει χειρόγραφα, συνήθως τα βράδια, αλλά το πρωί, περνούσε τα ποιήματα στον υπολογιστή, τον οποίο είχε μάθει στα μαθήματα που διοργάνωνε ο σύλλογος. Πολλά ποιήματά του είχε δακτυλογραφήσει και η Βίρνα Κολλαϊτη που είχε πει στα Κεφαλονίτικα Νέα.

«Τον γνώρισα το 2010 όταν είχα δημιουργήσει, ως εθελόντρια, τμήμα πληροφορικής, στο Παλιό Παιδικό Νοσοκομείο. Ήμουν η δασκάλα του και ήταν ο καλύτερος μου μαθητής. Έγραφε τα ποιήματά του με την ηρεμία της νύχτας και το πρωί τα πέρναγε στον υπολογιστή του. Η ποίησή του είναι γραμμένη σε ελεύθερο στίχο, είναι μεστή και ερωτική. Μιλά για τη ζωή, τον έρωτα και τη γυναίκα».

Είναι χαρακτηριστικό επίσης να πούμε ότι όταν εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή, τα μέλη του συλλόγου είχαν ετοιμάσει μία παρουσίασή της. Όμως ο Παναγής μπαινόβγαινε τότε στα νοσοκομεία.

Έτσι στήθηκε μια μικρή γιορτή μέσα στο νοσοκομείο με τις πρώτες αναγνώσεις να γίνονται από τις νοσοκόμες.

Το 2018 όμως έγινε και η επίσημη παρουσίαση της συλλογής στον Κέφαλο.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 16:00, στο Δράπανο.

Τα Κεφαλονίτικα νέα εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του Παναγή Παυλάτου.