Ιανός στην Κεφαλονια: Γυμνές οι υπηρεσίες από προσωπικό και εξοπλισμό – Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Ιανός στην Κεφαλονια: Γυμνές οι υπηρεσίες από προσωπικό και εξοπλισμό – Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Οι τραγικές συνέπειες του κυκλώνα Ιανού στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη φανέρωσαν την γύμνια των υπηρεσιών της Περιφέρειας σε προσωπικό και εξοπλισμό - Τεράστιος ο όγκος των αιτήσεων - Ένας Θεός ξέρει πότε όλες αυτές θα διεκπεραιωθούν.

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε η εκπρόσωπος του συλλόγου υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς και Ιθάκης την κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες.

Η τραγική έλλειψη προσωπικού (υπάρχει μία μόνο υπάλληλος στη διεύθυνση της Πολιτικής Προστασίας) αλλά και εξοπλισμού, ακόμη και σε είδη ατομικής προστασίας αναδείχτηκαν με καθαρότερο τρόπο μετά την έλευση του κυκλώνα, και οι υπάλληλοι καλούνται να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες, με προφορικές εντολές, χωρίς είδη ατομικής προστασίας αλλά και χωρίς εξοπλισμό για να αποτυπώσουν την κατάσταση.

Αυτά περιέγραψε η Σοφία Μισαηλίδου, μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καυτηριάζοντας κι αυτή με τη σειρά της το γεγονός ότι το θέμα συζητήθηκε τελευταίο αντί για πρώτο, κι ενώ είχαν ήδη προηγηθεί 6 ώρες συζήτησης.

Η κ. Μισαηλίδου είπε τα εξής:

«Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, λόγω του τεράστιου μεγέθους των καταστροφών, κι ενώ παραμένουν στην ίδια κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι υπηρεσίες Υγείας λόγω της πανδημίας».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει «τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών, και έλλειψη κατάλληλου εξοπλισμού. Δεδομένου ότι στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας υπηρετεί μόλις μία υπάλληλος, που ασκεί καθήκοντα προϊσταμένης, έχει κληθεί η διεύθυνση Τεχνικών Έργων με προσωπικό 14 υπαλλήλους του κλάδου Μηχανικών, 2 εκ των οποίων υπηρετούν στην Ιθάκη και έναν οδηγό, να συνδράμει στο έργο της, για την άρση επικινδυνότητας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και τον καθαρισμό ρεμάτων.

Περαιτέρω, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων καλείται να συντάξει μελέτες για την πλήρη αποκατάσταση καταστροφών.

Από το 2019 έχουν ζητηθεί μέσα ατομικής προστασίας

Όπως είπε η κ. Μισαηλίδου, «ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, είχε εγκαίρως ζητήσει υπερωριακή απασχόληση των μηχανικών, καθώς και την παροχή μέσων ατομικής προστασίας για τους υπαλλήλους της υπηρεσίας, με έγγραφό του ήδη από το 2019, χωρίς όμως καμία ανταπόκριση. Ανάλογα αιτήματα είχε υποβάλει και ο σύλλογος των εργαζομένων.

Από την πρώτη στιγμή, όλοι οι υπάλληλοι της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, ξεκίνησαν τις αυτοψίες στην και την Ιθάκη, με προφορικές εντολές, χωρίς εντολές μετακίνησης, ακάλυπτοι, χωρίς μέσα ατομικής προστασίας και με επιπλέον ώρες εργασίας, προκειμένου να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να επισημανθούν τα επικίνδυνα σημεία».

Μπλεξίματα και με τον νόμο

Η κ. Μισαηλίδου πρόσθεσε ότι υπάλληλοι καλούνται συνεχώς από τις εισαγγελικές αρχές. «Είναι γνωστό ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής κάλεσαν σε απολογία τους υπαλλήλους της αντίστοιχης υπηρεσίας για τις πλημμύρες στην Μάνδρα.

Επίσης η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, η οποία βρίσκεται σχεδόν από την αρχή του χρόνου, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας, είναι επιφορτισμένη πέρα των τακτικών ελέγχων σε επιχειρήσεις, και με ελέγχους στα σχολεία, καθώς και σε κρουαζιερόπλοιο σε περίπτωση έλευσής του.

Οι υπάλληλοι δεν έχουν πληρωθεί καμία υπερωρία, έχει αποχωρήσει ένας επόπτης υγείας, πριν τη λήξη της τετράμηνης σύμβασής του και ευελπιστούν με τη νέα προκήρυξη, να προσληφθούν νέοι επόπτες υγείας και να παραμείνουν (γιατί συνήθως σε νησί δύσκολα παραμένουν οι υπάλληλοι) καθώς και ένας οδηγός για τις μετακινήσεις.

Αυτή τη στιγμή έχουν συγκροτηθεί τέσσερις τριμελείς επιτροπές, για την αποτύπωση ζημιών σε επιχειρήσεις, με υπαλλήλους απ’ όλες σχεδόν τις διευθύνσεις, εκτός από τη Διεύθυνση Υγείας, χωρίς αναπληρωματικά μέλη.

Ωστόσο ο όγκος των αιτήσεων είναι τεράστιος και χρειάζονται επιπλέον επιτροπές.

Όλοι οι υπάλληλοι είμαστε μέλη σε διάφορες πάγιες επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί για τις ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας και πρέπει κι αυτές να συνεδριάζουν.

Υπάρχουν τέσσερα υπηρεσιακά οχήματα (το ένα βρίσκεται σε επισκευή) τρεις οδηγοί, εκ των οποίων ο ένας είναι συμβασιούχος ορισμένου χρόνου και λήγει σε μερικές μέρες η σύμβασή του και ο οποίος, ενώ βρισκόταν σε άδεια, προθυμοποιήθηκε να εξυπηρετήσει λόγω της κατάστασης ακόμη και Σαββατοκύριακα και απογεύματα, χωρίς φυσικά να υπάρχει πλάνο να πληρωθεί, με προφορικές διαβεβαιώσεις ότι θα ανανεωθεί η σύμβασή του.

Ήδη έχει δοθεί σχετική άδεια από το αρμόδιο υπουργείο σε ορισμένους συναδέλφους, που είναι μέλη των επιτροπών, να οδηγούν υπηρεσιακά αυτοκίνητα, προκειμένου να εξυπηρετείται το έργο των επιτροπών.

Όλες οι διευθύνσεις έχουν ήδη μεγάλο φόρτο εργασίας λόγω του ελάχιστου προσωπικού, δεδομένου ότι έχουμε μόνο αποχωρήσεις και προστίθενται επιπλέον αρμοδιότητες και τώρα προστίθεται επιπλέον ένα τεράστιο φορτίο που αφορά στις επιπτώσεις του κυκλώνα Ιανού».

Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων τόνισε την άμεση ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. «Θεωρούμε σημαντικό οι υπάλληλοι να έχουν εμπειρία για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους ανάγκες», είπε προσθέτοντας ότι το έκτακτο προσωπικό θα πρέπει να προσληφθεί μόνο επικουρικά.

Ζητούμε επίσης μέσα ατομικής προστασίας όπως προβλέπεται από την νομοθεσία και οφείλουν να εφαρμόσουν οι ιθύνοντες ενώ για τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων που καλύπτουν ανάγκες του τμήματος Πολιτικής Προστασίας να παραλάβουν αντίστοιχα μέσα και πλήρη εξοπλισμό για καταστάσεις κινδύνου.

Χρειάζεται επίσης να προχωρήσει η προμήθεια drone που είναι απαραίτητα για την αποτύπωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά τις καταστροφές. Παροχή ασύρματων τηλεφωνικών συσκευών, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας σε περίπτωση απώλειας του τηλεπικοινωνιακού σήματος ή βλαβών στο διαδίκτυο».

Τέλος, να δοθούν υπερωρίες σε όλες τις υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης» ενώ, όπως ανέφερε καταλήγοντας η κ. Μισαηλίδου, «σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου κρούσματος, θα χρειαστεί να κλείσουν οι υπηρεσίες και τότε θα έχουμε επιπλέον καθυστερήσεις».

Η Περιφέρεια, προγραμματίζει 5 προσλήψεις για την Π.Ε. Κεφαλονιάς και Ιθάκης, αλλά όπως φαίνεται από αυτά που είπε η κ. Μισαηλίδου, αλλά και αυτά που έχουν καταγγελθεί πολλές φορές, οι προσλήψεις που θα έπρεπε να γίνουν είναι πολλαπλάσιες.

Κεφαλονίτικα Νέα

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο