Ιανός στην Κεφαλονιά: Θα γίνει όπως στους σεισμούς; – Ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας με τις κατεδαφίσεις των επικίνδυνων κτηρίων

Ιανός στην Κεφαλονιά: Θα γίνει όπως στους σεισμούς; – Ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας με τις κατεδαφίσεις των επικίνδυνων κτηρίων

Θα γίνουν τα ίδια με τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τον κυκλώνα Ιανό; - Σπασμένοι δήμοι, σπασμένες συμβάσεις

Έκδηλη είναι η ανησυχία όλων όσων επλήγησαν από τον Ιανό για το ποια θα είναι οι μοίρα τους, όταν φύγουν… οι κάμερες από το νησί. Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις, με την αποκατάσταση των ζημιών, σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές.

Πολλοί φέρνουν σαν παράδειγμα το παράδειγμα των σεισμών του 2014, αφού οι πληγές που άφησαν δεν έχουν θεραπευτεί ακόμη, 6 και πλέον χρόνια μετά το διπλό καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου. Και όλα αυτά παρά τον πακτωλό εκατομμυρίων που είχαν υποσχεθεί τότε οι κυβερνώντες για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων. Όλοι φοβούνται μήπως γίνουν και τώρα τα ίδια, παρά την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού που θα πρέπει όμως να πούμε ότι δεν θα έφτανε ούτε για… «ζήτω» αν δεν υπήρχε η κινητοποίηση των εθελοντών, οργανωμένων ή μη.

Η ελληνική γραφειοκρατία σε συνδυασμό με την τάση των πολιτικών να ξεχνούν τους πληγέντες όταν αυτοί δεν εμφανίζονται στην τηλεόραση, δημιουργεί εύλογους φόβους.

Ληξούρι ώρα 0 + 6.5 χρόνια

Τρανό παράδειγμα είναι οι κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων και επικίνδυνων κτηρίων στο Ληξούρι που έχουν σκαλώσει μέσα σε ένα κυκεώνα γραφειοκρατίας και αδιαφορίας. Και να μην αναφερθούμε καν στα δημόσια κτήρια (Μουσεία, Βιβλιοθήκες, Θέατρο Ληξουρίου κλπ) που παραμένουν πληγωμένα αποδεικνύοντας την διαχρονική αδιαφορία του κράτους για τον Πολιτισμό. Να μην μιλήσουμε επίσης καν για το γεγονός ότι στην Ελλάδα και την του 2020 πλήθος μαθητών κάνει μάθημα, τηρώντας… φυσικά όλες τις προδιαγραφές για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, σε προκάτ.

Κι όλα αυτά, όταν όπως κατήγγειλε πριν από 2 μήνες η Λαϊκή Συσπείρωση «μόνο 3 από τις συνολικά 8 εργολαβίες κατεδαφίσεων έχουν ολοκληρωθεί».

Σε ερώτησή της προς τον Δήμο Ληξουρίου, η Λαϊκή Συσπείρωση ανέφερε τα εξής: «Χαρακτηριστικά αναφέρουμε 2 κτίρια που βρίσκονται εντός της πόλης του Ληξουρίου και σε δρόμους με έντονη κίνηση πεζών και οχημάτων. Πρόκειται για το κτίριο στην γωνία των οδών Μελιδώνη και Παύλου Δελλαπόρτα 6, πλησίον της κεντρικής Πλατείας Ληξουρίου και για το κτίριο επί της οδού Βικ. Χαριτάτου και Κιλκίς, πλησίον του Γηροκομείου Ληξουρίου. Παρόμοια είναι φυσικά και η εικόνα και για τις «τσακισμένες» εργατικές κατοικίες Ληξουρίου που
με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και με καίρια ευθύνη της σημερινής της Ν.Δ., συνεχίζεται το γαϊτανάκι της κοροϊδίας. (Υπενθυμίζουμε ότι η τελευταία δέσμευση για την δρομολόγηση της κατεδάφισης και της ανακατασκευής τους ήταν αυτή του Υφυπουργού Μεταφορών & Υποδομών Γ. Κεφαλογιάννη και της Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κρατσα – Τσαγκαροπουλου τον περασμένο φλεβάρη του 2020 σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Ληξουρίου και περιμένουμε την υλοποίησή
της) »

Λεφτά υπάρχουν, χαρτιά λείπουν

Μιλώντας στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο η κ. Μαρκέτου ξεδίπλωσε όλο το κουβάρι των καθυστερήσεων και ολιγωριών, ενώ αναφέρθηκε και στις εμπλοκές που δημιούργησε η διάσπαση των Δήμων.

«Το 2014 μετά τους σεισμούς, παρουσιάστηκε η ανάγκη να γίνουν κατεδαφίσεις σε επικίνδυνα κτίσματα. Για το λόγο αυτό, την ίδια χρονιά, εγκρίθηκε ένα πρώτο ποσό 460000 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συνήφθη προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς και του τότε ενιαίου δήμου Κεφαλονιάς», είπε η κ. Μαρκέτου. Και συνέχισε:

«Τότε διαμορφώθηκαν πολλές φάσεις κατεδαφίσεων γιατί τα πρωτόκολλα που έρχονταν από το ΤΑΣ έρχονταν σε διαδοχικές φάσεις και όχι συγκεντρωτικά. Έτσι με αυτό το ποσό, εκτελέστηκαν δύο φάσεις κατεδαφίσεων. Η Β και Δ φάση.

Το 2017 ενισχύθηκε το ποσό για τις κατεδαφίσεις με 2.150.000 ευρώ. Συνήφθη εκ νέου προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Κεφαλονιάς και σε αυτή την προγραμματική εντάχθηκαν όλες οι φάσεις που δεν είχαν εκτελεστεί μέχρι τότε και κάποιες «ορφανές» φάσεις.

Ο Δήμος Κεφαλονιάς έχει φτάσει μέχρι τη δημοπράτηση του έργου και έχει γίνει ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Φτάνοντας όμως στην διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς, δημιουργήθηκε θέμα για το ποιος θα υλοποιήσει το έργο. Ο Δήμος Ληξουρίου ζήτησε να συνεχίσει εκείνος ως φορέας υλοποίησης. Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς έλεγξαν το νομικό κομμάτι, και διαπίστωσαν ότι λείπει μία πράξη από τη δεύτερη σύμβαση. «Δεν είχε ζητηθεί», είπε η κ. Μαρκέτου, «η διάθεση της πίστωσης για το επιπλέον ποσό από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, πράγμα που δημιουργούσε διοικητική κωλυσιεργία στην εκτέλεση του έργου.

Το υπουργείο απάντησε ότι θέλει μία τεκμηρίωση πλέον για το ποσό αυτό, αφού ενώ υπάρχει σαν διαθέσιμο ποσό, σαν διαθέσιμη πίστωση δεν μπορεί να υπάρξει ολόκληρο το ποσό.

Ψάχνοντας πάλι το αρχείο της Περιφέρειας, διαπιστώσαμε ότι η ΠΙΝ δεν είχε ιστορικό της πορείας του έργου. Η Επιτροπή Παρακολούθησης που είχε συσταθεί δεν είχε παρακολουθήσει το έργο, άρα δεν υπήρχαν πρακτικά της Επιτροπής για να δούμε πού βρίσκεται, και έτσι αποστείλαμε έγγραφο στον Δήμο Αργοστολίου, ως καθολικό διάδοχο του Δήμου Κεφαλονιάς, να στείλει τα στοιχεία, και ακριβώς το ποσό που είναι απαραίτητο για την εκτέλεση της σύμβασης, και αν υπάρχουν ανεξόφλητα τιμολόγια από την προγραμματική σύμβαση του 2014. Έχουμε τις πρώτες πληροφορίες από τον Δήμο Αργοστολίου αναμένουμε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες για να συνταχθεί το απαραίτητο έγγραφο που λείπει».

Ηρωισμοί και θύματα

Οι ζημιές που άφησε πίσω του ο είναι ανυπολόγιστες. Και το χειρότερο είναι ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες, ο κυκλώνας δημιούργησε νέες ροές υδάτων, πιθανώς και νέα ρέματα σε διάφορες περιοχές του νησιού. Σημαντικές υποδομές έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και άλλες θα υποστούν με το επόμενο ακραίο φαινόμενο.

Στην , υπήρχαν εδώ και χρόνια προειδοποιήσεις όμως τα έργα που έγιναν δεν επαρκούν, ίσως μάλιστα δεν επαρκούν και αυτά που σχεδιάζονται. Η μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο, η Αγία Ιερουσαλήμ, το Φώκι, το Δαφνούδι, η Αντίσαμος, ο Μύρτος είναι σαν να βγήκαν από πόλεμο. Πάνω από 150 σημεία στο οδικό δίκτυο χρειάζονται μικρές οι μεγάλες παρεμβάσεις. Γέφυρες έπεσαν ή πληγώθηκαν, νέα έργα τραυματίστηκαν (παραλιακό μέτωπο Αργοστολίου), ολοκαίνουργια σχολεία έμπασαν νερά.

Το φαινόμενο ήταν όντως ακραίο, και το λιγοστό προσωπικό, εκλεγμένο ή υπαλληλικό της Περιφέρειας και των Δήμων βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στους δρόμους, υπερβάλλοντας εαυτόν στην συντριπτική του πλειοψηφία. Και μόνο να άκουγε κανείς τον άυπνο Διονύση Μινέτο που έπεσε πάνω του όλο το βάρος για τον Δήμο Αργοστολίου ή τον κατάκοπο δήμαρχο Σάμης Μάκη Μονιά να μιλούν σ’ εμάς ή στα ραδιόφωνα, καταλάβαινε τι πέρασαν και τι περνούν ακόμα οι περισσότεροι αυτοδιοικητικοί.

Όμως η διοίκηση δεν θα έπρεπε να έχει ανάγκη από ηρωισμούς. Αυτό που χρειάζεται είναι σωστός προγραμματισμός και οργάνωση. Δεν μπορούν μια ζωή να την πληρώνουν οι υπάλληλοι, οι εκλεγμένοι και (ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτοί) οι εθελοντές.

Λύσεις: Φαστ τρακ ή Άγιος Γεράσιμος

Τα τελευταία χρόνια έγιναν της μόδας η διαδικασίες Φαστ Τρακ, που εξυπηρετούσαν το όραμα των μεγάλων επενδύσεων και της μεγάλης «μάσας» «φίλων» και «ημετέρων».

Είναι καιρός να δημιουργηθεί ένα σχέδιο Φαστ Τρακ (ει δυνατόν χωρίς «μάσα») και για την Κεφαλονιά, γιατί αν ακολουθηθεί το ίδιο μονοπάτι με τους σεισμούς του 2014, όχι μόνο δεν θα επουλωθούν ποτέ οι πληγές, αλλά γρήγορα θα δημιουργηθούν κι άλλες.

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Πριν δύο χρόνια, ένας άλλος κυκλώνας αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μην περάσει πάνω απ’ την Κεφαλονιά, αν και το καλοσκέφτηκε για ώρα. Τέτοια ακραία φαινόμενα θα ζήσουμε και στο μέλλον.

Όσες «επενδύσεις» κι αν γίνουν στο νησί, αν δεν γίνουν άμεσα παρεμβάσεις και δεν προετοιμαστούμε για το μέλλον, αυτές θα παραμένουν στο έλεος του Ιανού και του κάθε Ιανού ελπίζοντας μόνο στο έλεος του Αγίου Γερασίμου, αφού μόνο αυτός θα μπορεί να βάλει το χέρι του για να βοηθήσει.

Λ. Αθανασίου / Κεφαλονίτικα Νέα