Ιανός στην Κεφαλονιά: «Υπήρχε πρόβλεψη για θανάτους» – Οι δύτες που έσωσαν 15 ανθρώπους

Ιανός στην Κεφαλονιά: «Υπήρχε πρόβλεψη για θανάτους» – Οι δύτες που έσωσαν 15 ανθρώπους

Οι δραματικές στιγμές στις υπηρεσίες πριν από την έλευση του κυκλώνα Ιανού και οι δύο ήρωες δύτες - Έφταιξε και η ανθρωπογενής παρέμβαση

Την κατάσταση που επικρατούσε λίγο πριν την έλευση του κυκλώνα στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και των Νησιών, περιέγραψε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, μιλώντας στο .

Ο ανέφερε ότι οι πληροφορίες που είχε η Περιφέρεια έκαναν λόγο για «θανατηφόρο κίνδυνο». «Υπήρχε πρόβλεψη για θανάτους», είπε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας την προετοιμασία για ένα φαινόμενο που κανείς δεν είχε ξαναζήσει.

«Εκεί δώσαμε όλο το βάρος, ενεργοποιώντας όλο το μηχανισμό», πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης εξηγώντας ότι η πρώτη προτεραιότητα ήταν να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Το πρώτο που έγινε ήταν μία άμεση σύσκεψη με τους δύο αντιπεριφερειάρχες της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, νησιά που οι υπηρεσίες ήξεραν από την αρχή ότι θα πληγούν περισσότερο. Στη συνέχεια ειδοποιήθηκαν οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας όλων των νησιών.

Εκτός από αυτό, ειδοποιήθηκαν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων αλλά και οι εθελοντικές ομάδες, η παρέμβαση των οποίων ήταν καθοριστική, να βγάλουν από τα σπίτια τους όσο κόσμο ζούσε σε υπόγεια στις περιοχές που επρόκειτο να πληγούν.

Επίσης, σε συνεννόηση με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Δάρδανος» το σχέδιο για την άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους.

«Γλιτώσαμε ανθρώπους» – Οι ήρωες δύτες

«Γλιτώσαμε ανθρώπους, αισθανθήκαμε τον θάνατο», συνέχισε ο κ. Μηλιώτης, περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές που επικρατούσαν στις υπηρεσίες πριν από την έλευση του κυκλώνα. «2 άνθρωποι στο Ληξούρι, 4 στο Αργοστόλι, 15 στη Σάμη» πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και σε ιδιώτες δύτες στην περιοχή της Σάμης που έσωσαν 15 συνανθρώπους μας, όπως είπε, βουτώντας με κίνδυνο της ζωής τους, με 9 μποφόρ, με τη βοήθεια των λιμενικών.

Ολόκληρο το ηλεκτρικό δίκτυο της Αγ. Ευφημίας καταστράφηκε

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στα προβλήματα με το ηλεκτρικό ρεύμα και περιέγραψε την κατάσταση που άφησε πίσω του ο κυκλώνας.

«Ολόκληρο το ηλεκτρικό δίκτυο της Αγίας Ευφημίας καταστράφηκε», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι οι επισκευές ξεκίνησαν άμεσα. Παραδέχτηκε όμως ότι ακόμη και την μέρα που πραγματοποιήθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο, υπήρχαν περιοχές που δεν είχαν ρεύμα.

Για το θέμα της έκτακτης χρηματοδότησης είπε ότι αυτή αφορά στις άμεσες παρεμβάσεις ενώ πρόσθεσε ότι οι μηχανικοί, τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και άλλοι που έστειλε το υπουργείο καταγράφουν συνεχώς τις ζημιές.

Τέλος, μίλησε και για τους αντιπεριφερειάρχες και τους περιφερειακών συμβούλων όλων των παρατάξεων λέγοντας ότι «ήταν όλοι έξω από την πρώτη στιγμή»

Καίρια η ανθρωπογενής παρέμβαση

Στο κλείσιμο της παρέμβασής του, ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε ειδικά και στο θέμα των καταστροφών της Αγίας Ευφημίας και της Άσσου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ανθρωπογενής παρέμβαση ήταν καίρια».

 

Κεφαλονίτικα Νέα