Ήταν κάποτε τα Μπεκατωράτα… Θλιβερή εικόνα σε ένα ακόμη χωριό της Πυλάρου.

Ήταν κάποτε τα Μπεκατωράτα… Θλιβερή εικόνα σε ένα ακόμη χωριό της Πυλάρου.

Ένα χωριό στους πρόποδες του Καλόν Όρος βυθισμένο στο καταπράσινο, "βρέθηκε" να έχει θέα στην θάλασσα στον κόλπο της Σάμης.

Όσο κι αν ο τίτλος φαντάζει υπερβολικός, μόνο έτσι θα μπορούσε να αποδοθεί η εικόνα ενός χωριού καταπράσινου, ακριβώς στην  καρδιά της Πυλάρου και που σήμερα το μόνο που υπάρχει μια τεράστια κοίτη χειμάρρου.

Κι όσο κι αν φαίνεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή και σκέτο φαντασίας, από το γραφικό αυτό χωριό στους πρόποδες του ,  αντί για δέντρα, πανέμορφα μονοπάτια και πυκνή βλάστηση, το μόνο που πλέον υπάρχει είναι η καταστροφή. Μια καταστροφή που από εκεί φαίνεται πλέον ξεκάθαρα η θάλασσα της Αγίας Ευφημίας.

Μακριά από τα τουριστικά αξιοθέατα του νησιού και τις πυκνοκατοικημένες περιοχές που δικαιολογημένα τραβούν το ενδιαφέρον της επικαιρότητας μετά και τον απολύτως καταστροφικό Ιανό, άνθρωποι που ρίζωναν στο χωριό αυτό έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές.

Δεν είναι μόνο ένας δρόμος που εξυπηρετεί μέσω Αντυπάτων την επαρχιακή οδό Διβαράτων-Φερεντινάτων, δεν είναι απλά ότι τέτοιας έκτασης καταστροφή δεν έχει ελπίδες σύντομης…. επανόρθωσης, είναι ότι ένα ολόκληρο φυσικό περιβάλλον, πλέον βρίσκεται στο βυθό του κόλπου της Σάμης.

Σε ένα σύντομο οδοιπορικό τόσο στα Μπεκατωράτα όσο και στα υπόλοιπα χωριά του Καλόν Όρος, εκείνο που ήταν πραγματικά τρομακτικό η θλιμμένη σιωπή των κατοίκων. Αυτών που επιλέγοντας να ζήσουν είτε από τα γεννοφάσκια τους είτε και μόλις τα τελευταία χρόνια στα χωριά αυτά και μακριά από τις ανέσεις μιας πόλης, βλέπουν σήμερα τα χωριά τους με το τραγικό αποτύπωμα ενός κυκλώνα.

Και μπορεί το φαινόμενο… Ιανός να ήταν πρωτόγνωρο και για πρώτη φορά να άνοιξαν και οι ασκοί του Αιόλου ή καλύτερα του Ιανού και για το Καλόν Όρος με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις επόμενες έντονες βροχοπτώσεις, όμως και συγκεκριμένα αυλάκια στην περιοχή δεν είχαν ούτε κατά διάνοια καθαριστεί.

Με αποτέλεσμα έναν τεράστιο χείμαρρο που ξεκινώντας από τα Διβαράτα και περνώντας από όλη την κοιλάδα, να καταλήξει σε ακόμη πιο τραγικά αποτελέσματα (σε σχέση με άλλες χρονιές) και για την Αγία Ευφημία.