Καραθανασόπουλος-Μπαλού για πλημμύρες: “Δεν ιδρώνει το αυτί τους”

Καραθανασόπουλος-Μπαλού για πλημμύρες: “Δεν ιδρώνει το αυτί τους”

"Χρόνια τώρα δεν σχεδιάζουν κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο θωράκισης των παραπάνω περιοχών και δεν υλοποιούν κανένα έργο υποδομής που θα σταματήσει επιτέλους το μαρτύριο και την αγωνία των κατοίκων ή τουλάχιστον θα απαλύνει την δοκιμασία τους".

Την επισκέφθηκε ο Βουλευτής του για ενημερωθεί για τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες και καταστροφές.

Τη Δευτέρα , στις 12.30 μμ, επισκέφθηκε τα χωριά Σάμη , Αγία Ευφημία και Άσσος. Σήμερα Τρίτη από 8.00 πμ έως 10.30 π.μ.,επισκέφθηκε το Ληξούρι. Στις 11.00 πμ παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ στα γραφεία του ΚΚΕ στο Αργοστόλι, ενώ αμέσως μετά θα περιόδευσε στην πόλη του Αργοστολίου

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ο και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων .

Ο Βουλευτής του ΚΚΕ στη συνέντευξη του τόνισε ότι αν και οι πλημμύρες είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια στα νησιά μας και μάλιστα σε συγκεκριμένες περιοχές (Φρίκες και Κιόνι Ιθάκης, Πύλαρος, Σάμη, Αργοστόλι κ.α.), ιδιαίτερα μετά τις μεγάλες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις από την εγκατάσταση των ΑΠΕ. Τι και αν δεκάδες πλέον φορές οι υπεύθυνοι της τοπικής διοίκησης (Δήμοι-ΠΙΝ) και του κράτους έχουν διαπιστώσει το πρόβλημα και έχουν δεσμευτεί για λύσεις, τι και αν οι εργαζόμενοι, οι κτηνοτρόφοι και αγρότες, οι μικροί ΕΒΕ και οι καταλυματίες πληρώνουν κάθε φορά το “μάρμαρο” της καταστροφής χωρίς ουσιαστικές αποζημιώσεις και περιμένοντας το επόμενο γεγονός, τι και αν η επιστήμη έγκαιρα προειδοποίησε και προειδοποιεί…, δεν “ιδρώνει το αυτί τους”.

Ανεξάρτητα αν η συγκεκριμένη κακοκαιρία ήταν ιδιαίτερα έντονη, εστιάζουν τώρα αλλά και κάθε φορά, στην διαχείριση των καταστροφών από τα φαινόμενα, που πάντα σχεδόν τα βαφτίζουν “ακραία” για να συγκαλύπτουν την γύμνια και τις ευθύνες τους. Ποτέ δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα αυτονόητα, να εξασφαλίσουν την απομάκρυνση των φερτών υλικών, να δώσουν ρεύμα και νερό στις πληγείσες περιοχές κ.α.. Χρόνια τώρα δεν σχεδιάζουν κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο θωράκισης των παραπάνω περιοχών και δεν υλοποιούν κανένα έργο υποδομής που θα σταματήσει επιτέλους το μαρτύριο και την αγωνία των κατοίκων ή τουλάχιστον θα απαλύνει την δοκιμασία τους.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος ζήτησε:

Άμεση και οριστική αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης όλων των περιοχών. Προμήθεια γεννητριών εδώ και τώρα για να λειτουργήσουν όλα τα αντλιοστάσια.

Άμεση καταγραφή στις ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Αποζημίωση 100% των πληγέντων και στην πραγματική τους αξία για το σύνολο των καταστροφών σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές-γεωργικές εγκαταστάσεις, (οι περισσότερες έχασαν τις πρόχειρες κατά κανόνα στέγες τους αλλά και ζώα), στους ελαιοπαραγωγούς που έχασαν σημαντικό μέρος της παραγωγής τους, στους επαγγελματίες που έπαθαν σοβαρές ζημιές στον εξοπλισμό τους και τα αναλώσιμα, στους κατοίκους και στα πλημμυρισμένα νοικοκυριά που καταστράφηκε η οικοσκευή τους, στους ψαράδες που έπαθαν ζημιές στα σκάφη τους, στους μελισσοκόμους που έχασαν τα μελίσσια τους κ.α.

Άμεση αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών και του οδικού δικτύου (Περιφερειακό – Δημοτικό- Αγροτικό) κ.α.

Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμών .

Γενναία χρηματοδότηση από κρατικούς και κοινοτικούς πόρους μελέτης και κατασκευής ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες, (Αγία Ευφημία, Καραβόμηλος, Αργοστόλι, Νύφι, Σιμωτάτα, ΄Ερισσος, Φρύκες-Ιθάκης κλπ). Το 1 εκατ. για κάθε Δήμο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Επικαιροποιημένο και ολοκληρωμένο σύστημα πολιτικής προστασίας και εκπαίδευσης του πληθυσμού, από φυσικές καταστροφές με όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα και οχήματα με μόνιμο και καταρτισμένο προσωπικό με την δημιουργία σύγχρονων υποδομών φιλοξενίας κ.α

Η Αλεξάνδρου Μπαλού είπε ότι η κατάσταση είναι δραματική, οι ευθύνες εγκληματικές και κυβερνήσεων και Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών διαχρονικά.

Η Περιφερειακή αρχή έχει τεράστιες ευθύνες, μάλιστα είναι και πρόκληση να συναντιέται με την κ. Αγγελοπούλου τη στιγμή που υπάρχουν αυτές οι καταστροφές στα νησιά μας. Ευθύνες μεγάλες γιατί καταψήφισαν την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την αντιπλημμυρική προστασία.

Αναφέρθηκε για την συνέντευξη του Γιώργου Καμίνη λέγοντας ότι η υποκρισία περισσεύει, τόσο κυνικά, να ρωτήσετε είπε, τον κ. Καμίνη η παράταξη που στηρίζει το ΚΙΝΑΛ στο Π.Σ. συνεργάζεται με την παράταξη της κ. Κράτσα ΝΔ και μαζί κυβερνούν, η παράταξη του ΚΙΝΑΛ καταψήφισε την πρόταση για τα αντιπλημμυρικά έργα.

Αναδημοσίευση από Kefalonia News- Σπύρο Αλεβιζόπουλο.