Και η Λαϊκή Συσπείρωση Αργοστολίου ζητάει Δημοτικό Συμβούλιο για τον ΧΥΤΑ

Και η Λαϊκή Συσπείρωση Αργοστολίου ζητάει Δημοτικό Συμβούλιο για τον ΧΥΤΑ

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου: κ. Ν. Βαλλιανάτο

«ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΠΑΛΟΣΤΗΣ »

Η πυρκαγιά  και η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον ΧΥΤΑ στην Παλοστή τις τελευταίες ημέρες,  αποτελεί  ένα μεγάλο και διαρκές έγκλημα σε βάρος του Λαού της Κεφαλονιάς,  με ανυπολόγιστες επιπτώσεις  στην υγεία των κατοίκων  και  το περιβάλλον. Ο Ιατρικός Σύλλογος Κεφαλονιάς κάνει λόγο, στην περίπτωση την εν λόγω πυρκαγιάς, για «τοξικό νέφος που περιέχει μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών εξαιρετικά καρκινογόνων». Η έκρυθμη και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επιβάλλει χωρίς καμία χρονοτριβή τη λήψη επειγόντων μέτρων και από την πλευρά σας. Ο τρόπος εκδήλωσης της πυρκαγιάς (σε έναν φυλασσόμενο καλά  κατά τα άλλα χώρο), όσο και η διαχείρισή της, αποδεικνύουν δραματικά και στον πιο αδαή ότι  οι  ευθύνες κυβέρνησης όσο και τοπικής διοίκησης  (ΠΙΝ και Δήμων) είναι  αποκλειστικές και διαχρονικές. Η βασική αιτία αυτού του εγκλήματος σε βάρος του λαού των νησιών μας και του περιβάλλοντος, είναι η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε όλες τις φάσεις της που, εκτός των άλλων, απαιτεί μεγάλα κέρδη και μεγάλο κόστος για το λαό, φθηνή διαχείριση και καρκινογόνο καύση σκουπιδιών, μεγάλη εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου και παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος κ.α. Αυτή η πολιτική επιλογή  ήταν και είναι η μόνιμη επωδός όλων των κυβερνήσεων και όλων των Περιφερειακών και  Δημοτικών Αρχών  ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, και  αποτελεί σήμερα  την βασική καύσιμη ύλη της σημερινής πυρκαγιάς.

Με βάση τα παραπάνω:

Υποβάλλουμε αίτημα για την σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να παρθούν αποφάσεις γύρω από τις πρωτοβουλίες και ενέργειες από την πλευρά του Δήμου αυτές τις δύσκολες ώρες για αυτό τόσο σοβαρό θέμα που πλήττει την υγεία όλων μας και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού μας.

Απαιτείται :

Άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς με ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων με μέσα και προσωπικό.

Άμεση αποτίμηση της επίδρασης του τοξικού νέφους στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με λήψη των απαραίτητων μέτρων αποκατάστασης.

Λήψη ουσιαστικών μέτρων φύλαξης του ΧΥΤΑ (περίφραξη, προσωπικό, ολοκληρωμένη πυροσβεστική μελέτη και μόνιμα πυροσβεστικά μέσα, κ.α.).

, 8-9-2020.

Οι υπογράφοντες το αίτημα σύγκλησης του Δ.Σ δημοτικοί σύμβουλοι της Λαικής

Συσπείρωσης Αργοστολίου

Σταύρος Γρηγορόπουλος Γιάννης Κουρούκλης.