Με “Αγία Ευφημία” και “Άσσο” η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής για τις συνέπειες του Ιανού.

Με “Αγία Ευφημία” και “Άσσο” η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής για τις συνέπειες του Ιανού.

"...παράδειγμα η άναρχη χωροθέτηση αιολικών πάρκων για να εξυπηρετηθούν οι όμιλοι, που οδήγησε στο να πνίγονται περιοχές όπως στην Αγ. Ευφημία, η τουριστική ανάπτυξη με τους όρους του κεφαλαίου που οδήγησε π.χ. στο μπάζωμα του ρέματος στην Άσσο για να γίνει δημοτικό πάρκινγκ κ.ά..."

Ψηφίζεται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που έχει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα “Ιανός”, περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».

Παρά τις …φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης να παρουσιάσει το σχέδιο νόμου τάχα ως ανακούφιση των κατοίκων των περιοχών που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία, τα μέτρα για τους πληγέντες περιορίζονται στο μοίρασμα μερικών επιδομάτων που μόνο πρόκληση μπορούν να χαρακτηριστούν.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή, όπου είχαν κληθεί να διατυπώσουν γνώμη εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, αφού ακόμα και αιρετοί, εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, προφανώς μπροστά στην οργή των κατοίκων των περιοχών τους, αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι τα μέτρα είναι εντελώς ανεπαρκή.

Ο ειδικός αγορητής του Γιώργος Λαμπρούλης, ανέδειξε και αυτήν τη φορά το ότι την ώρα που ολόκληρες περιουσίες καταστράφηκαν, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών εξαφανίστηκαν, η κυβέρνηση πετάει μερικά ψίχουλα για να ξεγελάσει τις χιλιάδες εργατικές – λαϊκές οικογένειες που έχουν πληγεί.

Μετέφερε δε τα αιτήματα που αναδεικνύουν οι κάτοικοι των περιοχών, οι οποίοι διεκδικούν πραγματική, ουσιαστική ανακούφιση και έργα υποδομής και ανέπτυξε την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ σε αυτό το νομοσχέδιο, η οποία προβλέπει τη δωρεάν και υποχρεωτική μετάδοση, από όλα τα ΜΜΕ, μηνυμάτων που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας.

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Στην Επιτροπή τηλε-παρέμβαση έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ .

Αφού σχολίασε τα λόγια συμπάθειας και το μέγεθος της υποκρισίας από στελέχη των κομμάτων που κυβέρνησαν μέχρι τώρα, υπογράμμισε πως τα όσα βιώνουν τώρα οι χιλιάδες κάτοικοι ήταν «προδιαγεγραμμένο έγκλημα (…). Ο πραγματικός υπεύθυνος για το ΚΚΕ δεν είναι γενικά η ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά η καπιταλιστική ανάπτυξη, το αστικό κράτος που θωρακίζει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, οι κυβερνήσεις, η σημερινή και οι προηγούμενες, οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές».

Προς απόδειξη παρουσίασε στοιχεία από τα όσα έγιναν στα νησιά του Ιονίου, δείχνοντας πως οι χρήσεις γης και η χωροταξία σχεδιάζονται με βάση τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Έφερε ως παράδειγμα την άναρχη χωροθέτηση αιολικών πάρκων για να εξυπηρετηθούν οι όμιλοι, που οδήγησε στο να πνίγονται περιοχές όπως στην Αγ. Ευφημία, την τουριστική ανάπτυξη με τους όρους του κεφαλαίου που οδήγησε π.χ. στο μπάζωμα του ρέματος στην Άσσο για να γίνει δημοτικό πάρκινγκ κ.ά.

Σημείωσε πως τα έργα υποδομών γίνονται με κριτήριο τις «ανάγκες» του κεφαλαίου και όχι του λαού, και γι’ αυτό δεν γίνονται αντιπλημμυρικά έργα ολοκληρωμένα, έργα αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας, ενώ έφερε κι εδώ ως παράδειγμα την περιοχή της Άσσου όπου το ηλεκτρικό δίκτυο που καλύπτει τις ανάγκες τις περιοχής κατέρρευσε καθώς είναι πεπαλαιωμένο, ενώ αντίθετα το ηλεκτρικό δίκτυο που καλύπτει το αιολικό πάρκο δεν έπαθε την παραμικρή ζημιά.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι αυτά που πρέπει να γίνουν τώρα είναι άμεση αποκατάσταση όλων των υποδομών, στο οδικό δίκτυο, στον ηλεκτροφωτισμό, στην ύδρευση, άμεση καταγραφή του συνόλου των ζημιών και γρήγορη αποζημίωση στο 100%, είτε αφορά οικίες είτε επαγγελματική στέγη και χώρο, πλήρης προστασία των εργαζομένων και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για τους αγρότες και κτηνοτρόφους ώστε να υπάρχει πλήρης αποζημίωση.