“Ελλάδα 2021”- “Κεφαλονιά 1820”

“Ελλάδα 2021”- “Κεφαλονιά 1820”

Με τους κατοίκους στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Κεφαλονιάς να παλεύουν με λάσπες και πέτρες και να προσπαθούν να επιβιώσουν από τα συντρίμμια του Ιανού και με την περιφερειάρχη της Π.Ι.Ν να υποδέχεται στο γραφείο της της πρόεδρο της επιτροπής ““Ελλάδα 2021”  κα Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, αμείλικτα αιωρούνται τα ερωτήματα για το ποια κονδύλια τελικά την φετινή χρονιά διατέθηκαν για την στήριξη των χειμάρρων στην περιοχή και πότε ακριβώς τα ειδικά συνεργεία έβαλαν το κλειδί στις μηχανές.

Με δεδομένο το μέγεθος μια πρωτόγνωρης καταστροφής και της ανάγκης να εξασφαλιστεί πρώτα από όλα η επιβίωση εκατοντάδων ανθρώπων, επίσημη  απάντηση αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να έχουμε.

Η μαρτυρία, όμως, των κατοίκων του δήμου Σάμης είναι τόσο αποκαλυπτική, όσο και οδυνηρή: “Μόλις την Πέμπτη” εμφανίστηκαν κάποια μηχανήματα, μια μέρα δηλαδή πριν την βιβλική καταστροφή, μας αποκάλυψε κάτοικος της Αγίας Ευφημίας. Και μόνο για τον καθαρισμό στο λεγόμενο “αυλάκι”.

Όσο για τα επανα-διαφημιζόμενα έργα εδώ και πολλά χρόνια, με εξαίρεση τον καθαρισμό κάποιων υδατο-βραχο-δεξαμενών, η τοποθέτηση… ατάκτως κάποιων βράχων στα όρια του οικισμού των Δρακοπουλάτων (φωτό), θεωρήθηκε… έργο!

Κι επειδή τα νούμερα, οι αριθμοί και οι δείκτες, όσο άψυχοι κι αν είναι, αποτυπώνουν και κάποια διάσταση της πραγματικότητας, χωρίς να μπορεί λόγω των συνθηκών να επιβεβαιωθεί… επισήμως, τα χρήματα που μόλις είχαν δοθεί δεν ξεπερνούν το αμύθητα εξευτελιστικό ποσό των 40.000 ευρώ. Κι ας διαφημίζονται από την περσινή κιόλας πλημμύρα κονδύλια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Ακριβώς απέναντι, σε ένα χωριό που πλέον δεν υπάρχει, στα Μπεκατωράτα της Πυλάρου, οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο πως είχε ειδοποιηθεί η δημοτική Αρχή του δήμου Σάμης για το πρόβλημα που θα προκύψει, είχε προχωρήσει σε μια παρέμβαση-σταγόνα στον ωκεανό του χειμάρρου, αλλά κι αυτή σε λάθος σημείο και χωρίς να ήθελε να… θίξει, εκτός των άλλων και ατομικές… ιδιοκτησίες.

Για το πολιτικό ή μάλλον παραπολιτικό παρασκήνιο και τις εντελώς… διακριτικές (χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και χωρίς ΜΜΕ) συναντήσεις με την κα Περιφερειάρχη στο δημαρχείο Σάμης μόλις πριν από ένα μήνα, προφανώς και μόλις περάσουν οι πρώτες αυτές μέρες μιας ανείπωτης τραγωδίας και θα επανέλθουμε.

Προς το παρόν ας “κλείσουμε” με την σημείωση πως ένα πραγματικά πρωτοφανές και ασύλληπτο πλημμυρικό φαινόμενο, όσο κι αν θεωρείται επί της ουσίας… ανίκητο, δεν μπορεί παρά να μην έχει κι ένα πρόσημο πολιτικών επιλογών, στοχεύσεων, διεκδικήσεων  και συντονισμού και ένα πολιτικό και κοινωνικό μήνυμα που όφειλε να έχει πολύ πριν την καταστροφή, για εκείνους κι εκείνες που έπληξε με τραγικές συνέπειες, δυστυχώς για καιρό… μετά.

Ειδκιά όταν δεν βρισκόμαστε στα 1820 αλλά πολύ κοντά στο ’21!

Στ.Αντ/Κεφαλονίτικα Νέα