“Όχι στο έγκλημα” φώναξε χθες η Κεφαλονιά για την πυρκαγιά στο ΧΥΤΑ και το τοξικό νέφος.

"Να παρθούν σε κυβερνητικό και περιφερειακό επίπεδο μέτρα, ώστε να σβήσει επιτέλους η φωτιά (σχέδιο, μέσα, προοπτική κ.α.) και να υπάρξει άπλετη ενημέρωση του λαού για όλες τις παραμέτρους του γεγονότος και της κατάστασης μια και έχουμε συνεχώς αναζωπυρώσεις".

Η Τ.Ε. Κεφαλονιάς – Ιθάκης του πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς, για να καταγγείλει το έγκλημα που συντελείται αυτές τις μέρες σε βάρος της υγείας των κατοίκων του νομού μας και του περιβάλλοντος, με την πυρκαγιά στο στην Παλοστή.

Στην συγκέντρωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο  Δημήτρης Μαντζουράτος, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Αργοστολίου, , με σύντομο χαιρετισμό άνοιξε την πολιτική αυτή συγκέντρωση με το καυτό θέμα της επικαιρότητας στο νησί μας.

Ο Δημήτρης Μαντζουράτος τόνισε πως  Κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές (ΠΙΝ- Δήμοι) και τα άλλα αστικά κόμματα, είτε με την σιωπή τους είτε με την συγκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής της ιδιωτικής και επιχειρηματικής δράσης στην διαχείριση των απορριμμάτων, αποδεικνύονται μέρος του προβλήματος και συνένοχοι όσον αφορά τις εξελίξεις. Η στάση τους αυτή δεν αποκαλύπτει μόνο τις αποκλειστικές ευθύνες τους, αλλά και την πρόθεσή τους να μην λάβουν ουσιαστικά μέτρα ώστε να σταματήσει επιτέλους αμέσως αυτή η καταστροφή. Αντίθετα μάλιστα προβλέπουν να συνεχιστεί για πολλές μέρες ακόμη, ίσως γιατί η μόνη λύση που δίνουν στην διαχείριση του «σκουπιδοβουνού» στην Παλοστή, είναι η καρκινογόνος καύση του.

Παράλληλα τόνισε και τις απαραίτητες διεκδικήσεις:

  • Να παρθούν σε κυβερνητικό και περιφερειακό επίπεδο μέτρα, ώστε να σβήσει επιτέλους η φωτιά (σχέδιο, μέσα, προοπτική κ.α.) και να υπάρξει άπλετη ενημέρωση του λαού για όλες τις παραμέτρους του γεγονότος και της κατάστασης μια και έχουμε συνεχώς αναζωπυρώσεις.
  • Να υπάρξουν επιτέλους συγκεκριμένες επιστημονικές οδηγίες και μέτρα, ώστε να προστατευτούν ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες και πάντα σε συνδυασμό με τα μέτρα για την πανδημία.
  • Να υπάρξει επιστημονική αποτίμηση της επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων και της μόλυνσης του περιβάλλοντος.
  • Να υπάρξει διαλεύκανση των αιτιών της πυρκαγιάς και απόδοση ευθυνών.

Η Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης:

 

 

Αν και η χθεσινή συγκέντρωση ήταν μια πολιτική εκδήλωση του τοπικού ΚΚΕ, το ευαίσθητο  και παράλληλα επικίνδυνο θέμα των ημερών, δεν άφησε “ασυγκίνητη” και την “Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην εξόρυξη υδρογοναθράκων“, η οποία με κάλεσμα της και κεντρικό τίτλο “Συμμετέχουμε-Διαμαρτυρόμαστε-Διεκδικούμε”, έδωσε το δικό της… παρόν με αρκετή μάλιστα συμμετοχή και αναρτώντας δικό της πανό.

Λίγο μετά μάλιστα, “ανέβασε” στην σελίδα που διατηρεί και σχετική τοποθέτησή της, με το μέλος της Ανοιχτής, Δημήτρη Μπούζο:

Με πηγή και φωτο εξωφύλλου: Kefalonia News-Σπύρος Αλεβιζόπουλος.