Στ. Τραυλός: Η υπεύθυνη στάση του κόσμου έσωσε ζωές – Αυτά κάναμε πριν και μετά τον κυκλώνα

Στ. Τραυλός: Η υπεύθυνη στάση του κόσμου έσωσε ζωές – Αυτά κάναμε πριν και μετά τον κυκλώνα

Στα έργα που έγιναν πριν την έλευση του κυκλώνα αλλά και σ' αυτά που θ' ακολουθήσουν αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Τραυλός

Για την υπευθυνότητα που έδειξε ο κόσμος πριν και κατά τη διάρκεια της έλευσης του κυκλώνα Ιανού, ακολουθώντας τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, , στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

«Ευχαριστώ τον κόσμο γιατί με την υπεύθυνη στάση του δεν είχαμε ούτε έναν τραυματία», είπε χαρακτηριστικά

Επιπλέον απάντησε σε όσους κατηγορούν την Περιφερειακή Ενότητας ότι δεν είχε προχωρήσει σε έργα ώστε να προφυλάξει τους κατοίκους, ειδικά της Αγίας Ευφημίας, αφού εκεί ήταν γνωστό ότι υπήρχε πρόβλημα.

Ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι παρέλαβε ένα έργο αντιπλημμυρικών στην Πύλαρο, ύψους 350.000 ευρώ από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. «Το ολοκληρώσαμε. Δημιουργήθηκαν οι λεκάνες απορροής που σε κάθε πλημμύρα γεμίζουν και έπρεπε να τις αδειάζουμε. Αυτό κάναμε. Είχαμε όλες τις λεκάνες καθαρές γι’ αυτό και κράτησε η αυτή την τρομερή πλημμύρα και δεν είχαμε πολλά φερτά στην ».

Η ξεχασμένη μελέτη

Συνεχίζοντας ο κ. Τραυλός είπε: «Ανασύραμε από τα συρτάρια μία μελέτη του 2005, ενός ντόπιου μηχανικού, του κ. Κουγιανού από την Αγία Ευφημία που ξέρει καλά την περιοχή και δώσαμε με γρήγορες διαδικασίες την επικαιροποίηση της μελέτης. Αυτή η μελέτη είναι έτοιμη και έχει παραδοθεί στον Δήμο Σάμης για απόψεις. Κοιμόταν η μελέτη για 15 χρόνια κι εμείς την ενεργοποιήσαμε. Αυτή η μελέτη δεν θα λύσει το πρόβλημα σε ένα τέτοιο μεγάλο φαινόμενο αλλά θα παίξει καθοριστικό ρόλο, ενώ σε μικρότερα φαινόμενα δεν έχει κανένα πρόβλημα ο οικισμός», είπε χαρακτηριστικά.

«Δώσαμε συμπληρωματική σύμβαση στον εργολάβο για να γίνουν περισσότερες λεκάνες ανάσχεσης. Ταυτόχρονα προκηρύξαμε νέο έργο 350.000 ευρώ». Έγινε ο διαγωνισμός, βρέθηκε ο μειοδότης, όμως, όπως είπε, ο εργολάβος στη συνέχεια δεν έφερε τα απαραίτητα έγγραφα και το έργο κόλλησε.

Γι’ αυτό το λόγο δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις 4 ή 5 εργολαβίες στη λεκάνη της Αγίας Ευφημίας πριν το φθινόπωρο.

Κατά τη διάρκεια του φαινομένου κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε και αυτό μας δείχνει η ανταπόκριση του κόσμου.

Σήμερα ήδη έχουμε δώσει εντολή να τελειώσει το μάστερ πλαν της πυλάρου όλης της λεκάνης απορροής. Τέλος του Οκτώβρη θα είναι έτοιμη η μελέτη για το μάστερ πλαν για όλη την λεκάνη απορροής για να λύσουμε το πρόβλημα συνολικά. Μέχρι τότε δεν κοιμόμαστε ήσυχοι. Ξέρουμε ότι σε μία αυριανή πλημμύρα θα έχουμε θέμα. Γι’ αυτό και προχωρούμε σε νέες παρεμβάσεις.

Όμως μία αντίστοιχη πρόταση που κάναμε, δεν εγκρίθηκε, τον προηγούμενο χειμώνα από τον Δήμο Σάμης. Τώρα θα την επαναφέρουμε και ελπίζουμε να περάσει

Καταλήγοντας ο κ. Τραυλός είπε ότι «αυτή τη στιγμή που μιλάμε 10 εργολάβοι δουλεύουν μέσα στη λεκάνη απορροής» ενώ αναφέρθηκε και στην βοήθεια από τον στρατό. «Φέραμε τον στρατό την πρώτη μέρα στον Δήμο Σάμης και δεύτερο κλιμάκιο, λίγες μέρες μετά».

Ακούστε τι είπε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου