Στη Βουλή το θέμα της καταστροφής σε Κεφαλονιά και Ιθάκη από τον Γιώργο Καμίνη

Στη Βουλή το θέμα της καταστροφής σε Κεφαλονιά και Ιθάκη από τον Γιώργο Καμίνη

“Η καταστροφή στην Κεφαλονιά είχε προαναγγελθεί. Η περιοχή ήταν επί ένα χρόνο, από τις πλημμύρες του 2019, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και δεν είχε γίνει τίποτα. Η Αγία Ευφημία είναι ανοχύρωτη και για το επόμενο πλήγμα που θα δεχθεί” είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Καμίνης στην τοποθέτηση του.

Στη Λευκάδα η έδρα του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Ιονίων Νήσων, όπως αποκάλυψε ο , μετά από ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής

Σε συνέχεια της επίσκεψης του, ως επικεφαλής κλιμακίου του Κινήματος Αλλαγής, στις πληγείσες περιοχές της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, ο έφερε το θέμα και στη Βουλή, με επίκαιρη ερώτηση που απαντήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά.

“Η καταστροφή στην είχε προαναγγελθεί. Η περιοχή ήταν επί ένα χρόνο, από τις πλημμύρες του 2019, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και δεν είχε γίνει τίποτα. Η είναι ανοχύρωτη και για το επόμενο πλήγμα που θα δεχθεί” είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Καμίνης στην τοποθέτηση του.

Μετά από ερώτηση του κ. Καμίνη, ο υφυπουργός αποκάλυψε πως το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο Ιονίων νήσων θα γίνει στη Λευκάδα, καθώς η σχετική διϋπουργική απόφαση υπεγράφη την προηγούμενη εβδομάδα. Για το θέμα του διορισμού του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας, που δεν έχει αποφαιστεί ακόμα, ο κ. Χαρδαλιάς παραδέχτηκε τις δυσκολίες που εντοπίζονται στον διορισμό του, υποσχέθηκε όμως πως το θέμα θα λήξει τις επόμενες ημέρες.

Παρά την επιμονή του βουλευτή Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με τα έργα στα οποία πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση στην περιοχή, ο υφυπουργός κ. Χαρδαλιάς απέφυγε να γίνει συγκεκριμένος.

Η τοποθέτηση του Γιώργου Καμίνη

Ο Γιώργος Καμίνης άσκησε δριμεία κριτική για τη μη έγκαιρη κινητοποίηση του από την Πολιτική Προστασία, ο οποίος θα έπρεπε να είχε στείλει συνεργεία πολύ νωρίτερα, ώστε οι πολίτες να μην μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και κατά συνέπεια χωρίς σταθερή και κινητή τηλεφωνία με αποτέλεσμα να είναι αδύνατος και ο οποιοσδήποτε συντονισμός του κρατικού μηχανισμού. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να υποχρεώσει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας οι αναμεταδότες τους να εκπέμπουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για ένα σχετικά ικανοποιητικό χρονικό διάστημα.

Για τους αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ που έχει στη διάθεσή της και η Περιφέρεια ο κ. Καμίνης είπε ότι, υπάρχει η δυνατότητα να μοχλευθούν και να χρησιμοποιηθούν σε νέα έργα.

Κατήγγειλε επίσης τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα: στην Ιθάκη υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο και στον Δήμο Σάμης, στον οποίο ανήκει η πληγείσα Αγία Ευφημία, μόνον ένας τοπογράφος στο τεχνικό τμήμα του Δήμου.

Επισήμανε ότι, τα δύο νομοσχέδια τα οποία επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τις Προμήθειες και τους Διαγωνισμούς του Δημοσίου και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι αποτελεσματικά και να δίνουν λύση στις χρόνιες παθογένειες.

Αναφορικά με τις αγροτικές επιδοτήσεις, κάλεσε την κυβέρνηση να χορηγηθούν λόγω ανωτέρας βίας και να μην ληφθεί υπ’ όψιν η καταστροφή της παραγωγής, του ζωικού ή του φυτικού κεφαλαίου.

Τέλος, ζήτησε την αναστολή των φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων, την παράταση των προθεσμιών που λήγουν στο τέλος του έτους καθώς και την αναγκαία ρευστότητα από το ελληνικό Δημόσιο.