Και το AL JAZEERA για τις δραματικές συνέπειες του Ιανού.

Και το AL JAZEERA για τις δραματικές συνέπειες του Ιανού.

"Οι θερμότερες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στη Μεσόγειο Θάλασσα μπορούν να επιτρέψουν στις καταιγίδες να έχουν περισσότερες τροπικές εμφανίσεις και χαρακτηριστικά, αυξάνοντας τις ταχύτητες του ανέμου και κάνοντας τις καταιγίδες πιο έντονες".

Το ρεπορτάζ:

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από μια σπάνια καταιγίδα που πλήττει μέρη της Ελλάδας, πλημμυρίζει δρόμους και σπίτια και προκαλεί διακοπές ρεύματος.

Τα νησιά του Ιονίου, η Ζάκυνθος, η και η Ιθάκη χτυπήθηκαν σοβαρά από τον Κυκλώνα Ιανό την Παρασκευή, καθώς οι άνεμοι έφτασαν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα (62 μίλια την ώρα) αφήνοντας στο πέρασμά τους κατεστραμμένα κτίρια, ξεριζωμένα δέντρα, βυθισμένα ιστιοφόρα.

Ένας συνδυασμός μεσογειακού τυφώνα  – έπεσε στη συνέχεια στην κεντρική Ελλάδα, χτυπώντας κυρίως περιοχές γύρω από τις πόλεις Καρδίτσα και Φάρσαλα, προτού μετακινηθεί νότια στο νησί της Κρήτης.

Το σώμα ενός άνδρα βρέθηκε κάτω από την γκρεμισμένη στέγη του σπιτιού του σε ένα χωριό κοντά στην Καρδίτσα την Κυριακή, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Αθηνών. Το Σάββατο, ένας 63χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός στην ίδια περιοχή και το σώμα μιας ηλικιωμένης γυναίκας βρέθηκε στο κοντινό Φάρσαλα, σύμφωνα με αξιωματούχους της πυροσβεστικής.

Οι αρχές εξακολουθούσαν να αναζητούν μια γυναίκα που αναφέρθηκε ότι έλειπε στην Καρδίτσα.

Οι έντονες βροχοπτώσεις το Σάββατο μετέτρεψαν την Καρδίτσα, σε μια από τις μεγαλύτερες πεδιάδες της Ελλάδας, σε λίμνη. Βιντεοσκοπημένα βίντεο έδειξαν πλημμυρισμένους αυτοκινητόδρομους, καταρρέουσες γέφυρες και γεωργικές εκτάσεις μεταμορφωμένες σε λάσπης λίμνες με αγρότες να μεταφέρουν τα πρόβατά τους για να σώσουν.

Ένας ποταμός πλημμύρισε τις όχθες του και κατέστρεψε δρόμους και ένα ιατρικό κέντρο στην πόλη του Μουζάκι.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου 5.000 σπίτια πλημμύρισαν στην περιοχή της Καρδίτσας. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα παράσχει οικονομική ανακούφιση στις πληγείσες περιοχές.

Μέχρι το Σάββατο το βράδυ, ο Ίανος είχε φτάσει στην Κρήτη, όπου οι έντονες βροχοπτώσεις πλημμύρισαν δρόμους και καταστήματα.

Η πυροσβεστική υπηρεσία δήλωσε ότι είχε λάβει περισσότερες από 2.450 κλήσεις στις πληγείσες περιοχές για βοήθεια στη διάσωση

Οι θερμότερες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στη Μεσόγειο Θάλασσα μπορούν να επιτρέψουν στις καταιγίδες να έχουν περισσότερες τροπικές εμφανίσεις και χαρακτηριστικά, αυξάνοντας τις ταχύτητες του ανέμου και κάνοντας τις καταιγίδες πιο έντονες.

Ο Storm Ianos θα μπορούσε να καταλήξει να είναι ένα από τα ισχυρότερα φάρμακα που έχουν καταγραφεί.

Πηγή και φωτό: AL JAZEERA