Το καταστροφικό πέρασμα του Ιανού από Κεφαλονιά-Ιθάκη στο πρακτορείο Reuters.

Το καταστροφικό πέρασμα του Ιανού από Κεφαλονιά-Ιθάκη στο πρακτορείο Reuters.

H αναφορά του Reuters για τον Ιανό στα νησιά μας.

Mε τον τίτλο “Οι σπάνιες μεσογειακές καταιγίδες μάχονται τη δυτική Ελλάδα, τα νησιά του Ιονίου”, το πρακτορείο αναφέρθηκε στην καταστροφή που έπληξε – Ιθάκη.

ΑΘΗΝΑ (Reuters) – Μια σπάνια καταιγίδα, γνωστή ως Medicane (Μεσογειακός τυφώνας), χτύπησε τη Δυτική Ελλάδα την Παρασκευή, πλημμύρισε δρόμους, ξεριζώνοντας δέντρα και προκαλώντας διακοπές ρεύματος στα νησιά του Ιονίου, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Ιθάκη, και σε περιοχές της δυτικής Πελοπόννησος.

Η πυροσβεστική υπηρεσία δήλωσε ότι είχε λάβει περισσότερες από 600 κλήσεις για βοήθεια, κυρίως για την κοπή δέντρων και την άντληση νερού από σπίτια και καταστήματα. Στην Κεφαλονιά και τη Λευκάδα βυθίστηκαν ιστιοφόρα.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κεφαλονιά, την Ιθάκη και τη Ζάκυνθο.

Ο δήμαρχος της Κεφαλονιάς Θεόφιλος Μιχαλάτος είπε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε, αλλά τα σπίτια, οι οδικές υποδομές και οι εγκαταστάσεις νερού υπέστησαν ζημιές. Ο αντίκτυπος ήταν παρόμοιος στη Ζάκυνθο και την Ιθάκη, όπου οι διακοπές ρεύματος ήταν επίσης εκτεταμένες.

Το ηλεκτρικό δίκτυο προσπαθούσε να αντιμετωπίσει και καταβλήθηκαν προσπάθειες για την αποκατάσταση της ενέργειας στις πληγείσες περιοχές.

Η καταιγίδα, που ονομάζεται Ίνος, έφτασε στη δυτική χερσόνησο της Πελοποννήσου περίπου το μεσημέρι. Οι μετεωρολόγοι δήλωσαν ότι φαινόταν πιο ήπια από ό, τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και προβλέπουν ότι θα κινηθεί νότια αφού χτυπήσει την περιοχή με έντονες βροχοπτώσεις.

«Έχουμε βάλει τους ανθρώπους να έχουν κολλήσει στα πλημμυρισμένα υπόγεια», δήλωσε η Skai TV στον Ευθύμη Καραϊσκό, δήμαρχο Λαμίας στην κεντρική Ελλάδα, όπου οι έντονες βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν προβλήματα. Τμήματα εθνικών οδών στην περιοχή έκλεισαν επίσης.

Ένας μάρτυρας του Reuters είπε ότι υπήρχαν έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή του Πύργου στη δυτική Πελοπόννησο, όπου οι δρόμοι ήταν άδειοι και ισχυροί άνεμοι. Ένα σκάφος στον Κόλπο της Κυπαρισσίας έστειλε ένα σήμα κινδύνου, αλλά η ακτοφυλακή είπε ότι οι καιρικές συνθήκες εμπόδισαν μια επιχείρηση διάσωσης.

«Ο κυκλώνας θα παραμείνει δυτικά, με την ίδια ένταση για 6-9 ώρες και στη συνέχεια, πιο αδύναμος, θα αρχίσει να κινείται προς το νότο», δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλίας.

Η καταιγίδα θα έπληττε επίσης την κεντρική Ελλάδα, όπου αναμενόταν έντονη βροχή, είπε ο Hardalias, πριν φτάσει στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας το Σάββατο.

Οι αρχές δήλωσαν ότι η ένταση και η πορεία του κυκλώνα δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια. Τέτοιοι κυκλώνες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1995 και έχουν γίνει πιο συχνές τα τελευταία χρόνια. Μια παρόμοια καταιγίδα έπληξε την Ελλάδα το 2018.

Το 2017, οι πλημμύρες έπληξαν 25 άτομα και άφησαν εκατοντάδες άστεγους”.

Πηγή: reuters