ΑΔΕΔΥ: Όλοι στον αγώνα για τη θωράκιση του Νομού και την αποζημίωση των πληγέντων!

ΑΔΕΔΥ: Όλοι στον αγώνα για τη θωράκιση του Νομού και την αποζημίωση των πληγέντων!

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της συνεδρίασε και ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε τη συμμετοχή και στήριξή της στην Επιτροπή Αγώνα Φορέων που συγκροτήθηκε στη συγκέντρωση της Αγ. Ευφημίας την προηγούμενη Τρίτη 29/9. Με τη σειρά της καλεί όλα τα σωματεία του δημοσίου να εκφράσουν πρακτικά και ουσιαστικά την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες και, από κοινού με αυτούς, να απαιτήσουν αγωνιστικά και οργανωμένα την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, 13.30 μ.μ. διαδηλώνουμε έξω από το κτήριο της Περιφέρειας για αυτά κι όλα τα άλλα φλέγοντα προβλήματα (υγεία, παιδεία κλπ.).

Υπάρχουν διαχρονικές πολιτικές ευθύνες, κυβερνήσεων, τοπικών διοικήσεων για τις καταστροφές (αγροκτηνοτροφική παραγωγή, οικίες, οικοσκευές, εμπορεύματα, αυτοκίνητα, οδικό δίκτυο), τους κινδύνους απώλειας ανθρώπινων ζωών, την απουσία ηλεκτροδότησης από εκατοντάδες σπίτια και ευπαθείς ομάδες. Το φαινόμενο είναι επαναλαμβανόμενο, αφορά όλο το Νομό κι όχι μόνο κάποιες περιοχές, αναδεικνύει την εμπορευματοποίηση της χρήσης γης για τα κέρδη των ΑΠΕ και του τουρισμού, τη λογική «κόστους – οφέλους» που εμποδίζει να γίνουν οι αναγκαίες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, τα μπαζωμένα ρέματα κοκ. Και η ΝΔ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά κι η τοπική διοίκηση γνωρίζουν το πρόβλημα και αφήνουν το λαό μας αθωράκιστο, μόνο με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και «εθελοντισμό», χωρίς αντιπλημμυρικά έργα και ουσιαστική πολιτική προστασία.

Πώς άλλωστε να είναι διαφορετικά όταν κριτήριο έχουν την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Καταγγέλλουμε πως ο νομός Κεφαλονιάς και Ιθάκης ακόμη δεν έχει περιληφθεί σε «Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας», στους Χάρτες Κινδύνου και στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας του ΕΠΔΚΠ, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτείται και από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Διεκδικούμε:

 • Να υπάρξει οριστική αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός των δημόσιων υποδομών, του οδικού δικτύου (Περιφερειακό – Δημοτικό – Αγροτικό), της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης όλων των περιοχών που επλήγησαν.
 • Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΕΦΚΑ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν να τα πληρώσουν
 • Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη, δεδομένου ότι αυτά παρασύρθηκαν χιλιόμετρα μακριά ή και θάφτηκαν στη λάσπη και είναι αδύνατο να βρεθούν.
 • Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να καταγραφούν και να απομακρυνθούν άμεσα από την ύπαιθρο να νεκρά ζώα για προστασία της δημόσιας υγείας.
 • Να ενισχυθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με προσωπικό για να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα, χωράφια και μηχανήματα, ζωικό κεφάλαιο και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και να δοθεί γενναία χρηματοδότηση για μηχανικό εξοπλισμό.
 • Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
 • Να υπάρξει μελέτη και την υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες στο νομό Κεφαλονιάς (, Καραβόμυλος, Αργοστόλι, Νύφι, ΄Ερισσος, Φρίκες – Κιόνι Ιθάκης κλπ.) και στο νομό Ζακύνθου. Ιδιαίτερα για την αντιπλημμυρική προστασία με γενναία χρηματοδότηση για την κατασκευή όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων σε όλα τα ρέματα και χειμάρρους στα τρία νησιά, να γίνει άμεσα ο καθαρισμός τους.
 • Να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη δασοτεχνική διευθέτηση όλων των χειμάρρων των νησιών και κάθε άλλο έργο, που θα ελαχιστοποιήσει τον πλημμυρικό κίνδυνο και θα συμβάλλει στην πολλαπλή αξιοποίηση των βρόχινων νερών, (πχ αύξηση των υδατικών αποθεμάτων στο υπέδαφος αποθήκευση για άρδευση, ύδρευση και αντιπυρική προστασία κλπ.), στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των υδάτων
 • Να υπάρξει επικαιροποιημένο και ολοκληρωμένο σύστημα πολιτικής προστασίας.
 • Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών, για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες χωμάτων, φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
 • Να εξασφαλιστεί η ύδρευση όλων των κατοίκων του νομού με νερό που θα ελέγχεται καθημερινά η ποιότητά του για να προληφθεί οποιαδήποτε μόλυνση.
 • Να περιληφθεί ο νομός Κεφαλονιάς και Ιθάκης σε «Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας», στους Χάρτες Κινδύνου και στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας του ΕΠΔΚΠ.

Αργοστόλι 03/10/2020

Ο Πρόεδρος

Η Γραμματέας

Σοφία Μισαηλίδου