Αγ. Ευφημία: Ανοχύρωτη απ’ την αρχή – Ο ρόλος των ανεμογεννητριών – Τα δέντρα που έπεσαν και έσωσαν απ’ τα χειρότερα

Αγ. Ευφημία: Ανοχύρωτη απ’ την αρχή – Ο ρόλος των ανεμογεννητριών – Τα δέντρα που έπεσαν και έσωσαν απ’ τα χειρότερα

Πώς μερικά δέντρα που έπεσαν «έσωσαν» την Αγ. Ευφημία από τα χειρότερα - Χωρίς κανένα σχέδιο προστασίας από την αρχή - Ευθύνονται και οι ανεμογεννήτριες - Το πρόβλημα ξεκινάει από ψηλά και από «ψηλά» μπορεί να λυθεί

Κι όμως. Η που ακόμη μετράει τις πληγές της από τον κυκλώνα Ιανό, από τύχη γλίτωσε χειρότερες καταστάσεις. Ο τεράστιος όγκος φερτών υλικών που κατέβαινε από το βουνό, διαχύθηκε σε όλη την πεδιάδα λόγω κάποιων δέντρων που έπεσαν από τον πολύ δυνατό αέρα που προηγήθηκε.

Ο , προϊστάμενος της διεύθυνσης τεχνικών έργων της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς, μιλώντας στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο, αναφέρθηκε στους λόγους που η Αγία Ευφημία πλημμυρίζει κάθε τρεις και λίγο, αποκάλυψε το πώς σώθηκε (απ’ τα χειρότερα) το χωριό απ’ τα πεσμένα δέντρα, μίλησε για τον ρόλο των ανεμογεννητριών αλλά και το από που πηγάζει όλο αυτό το πρόβλημα. Πρόβλημα, που απ’ ότι εξήγησε δεν θα λυθεί αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Εδώ οι υπηρεσίες δεν επαρκούν, ειδικά έτσι όπως είναι στελεχωμένες.

Τι είπε ο Νίκος Ανδρεάτος

«Η λεκάνη της Πυλάρου είναι η τρίτη σε έκταση λεκάνη της Κεφαλονιάς. Είναι όμως η πιο δύσκολη και αυτή που παρουσιάζει τα περισσότερα προβλήματα. Τα προβλήματα ξεκινούν από τα ψηλά. Από εκεί που δημιουργήθηκαν τα αιολικά πάρκα και γενικότερα λόγω της γεωμορφολογίας των βουνών που περιβάλλουν την λεκάνη της Πυλάρου.

Ευθύνονται και οι ανεμογεννήτριες

«Η λεκάνη της Πυλάρου πάσχει από διάβρωση. Διαβρώνεται το έδαφος, και σιγά-σιγά με τις βροχοπτώσεις κατεβαίνει προς τα κάτω. Αν είχαμε μόνο τα νερά, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με πολύ πιο εύκολο τρόπο. Δεν έχουμε όμως μόνο τα νερά, την υδραυλική απορροή, έχουμε τεράστιες ποσότητες στερεοπαροχής και φερτών υλών. Αυτό δημιουργεί το τεράστιο πρόβλημα και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Αυτό το φαινόμενο έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια, μετά την κατασκευή των ανεμογεννητριών, χωρίς να λέω ότι ευθύνονται αυτές 100%, αλλά σε ένα ποσοστό ευθύνονται και το έχουμε πει εδώ και χρόνια.

Ανοχύρωτη η – Χτίστηκε χωρίς κανένα υδραυλικό έργο

Τι κάνουμε τώρα; Καταρχήν, για να αντιμετωπίσουμε την απορροή. Στην Αγία Ευφημία δεν φτάνουν τόσο εύκολα τα φερτά υλικά, φτάνει βέβαια μια ποσότητα, αλλά φτάνει κυρίως η απορροή (σ.σ. τα νερά). Έτσι είπαμε να μελετήσουμε πρώτα τον οχετό που περνάει η Αγ. Ευφημία. Η Αγ. Ευφημία είναι το τελευταίο μέρος που περνάει όλη η απορροή της λεκάνης της Πυλάρου.

Η Αγ. Ευφημία δυστυχώς χτίστηκε και εγκρίθηκε το σχέδιο χωρίς να έχει κανένα υδραυλικό έργο. Χωρίς κανέναν οχετό που να διοχετεύει αυτή την τεράστια απορροή στη θάλασσα. Είχε κάνει μία προσπάθεια ο Δήμος Πυλάρου το 2005 και είχε φτιάξει μία μελέτη. Αυτή η μελέτη δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Αυτή τη στιγμή είπαμε να την υλοποιήσουμε εμείς. Πήραμε λοιπόν την μελέτη, την ξανακοίταξε μελετητής, είδαμε τι χρειάζεται, την επικαιροποιήσαμε, καταλήξαμε και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδοτήσεων. Πρέπει να συμφωνήσει και ο Δήμος. Γιατί τον αφορά άμεσα. Αυτή η μελέτη όμως αντιμετωπίζει την απορροή και ένα μικρό ποσοστό των φερτών υλών.»

Κατάσταση άνευ προηγουμένου

«Είδαμε στο φαινόμενο αυτό που έγινε τώρα ότι το κατέβασμα των φερτών υλών ήταν μία κατάσταση άνευ προηγούμενου. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό το πράγμα. Και πολύ μεγάλη ποσότητα έφτασε στην Αγία Ευφημία. Ήταν ευχής έργον που η απορροή και οι φερτές ύλες για κάποιους λόγους, που δεν έχει νόημα να σας πω, διαχύθηκε σε όλη την κοιλάδα της Πυλάρου, την πεδιάδα πάνω από την Αγ. Ευφημία, και δεν έφτασε όλη η απορροή σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Αυτό έγινε λόγω κάποιων παρεμβάσεων που κάναμε εμείς, αλλά να πω και την αλήθεια, και λόγω τύχης, διότι προηγήθηκε ένας ισχυρός άνεμος, πέσανε κάποια δέντρα, στον αγροτικό δρόμο που οδηγεί στην Αγία Ευφημία, και αυτά τα δέντρα ουσιαστικά «σώσανε» την Αγ. Ευφημία γιατί εμπόδισαν την απορροή να κατέβει όλη μαζί σε ένα συγκεκριμένο σημείο και την διάχυσαν σε όλη την πεδιάδα.

Παρ’ όλα αυτά έχουμε το πρόβλημα των φερτών υλών. Η λύση θα πρέπει να ξεκινήσει από ψηλά. Εκεί έχει δικαιοδοσία η Διεύθυνση Δασών. Εμείς, επικαιροποιώντας τη μελέτη της Αγ. Ευφημίας και βλέποντας όλα αυτά τα προβλήματα, είπαμε να κάνουμε ταυτόχρονα και ένα μάστερ πλαν, ένα γενικό σχέδιο. Αυτό το γενικό σχέδιο είδε το θέμα των φερτών υλών. Δικαιοδοσία στις ορεινές κοίτες έχουν οι δασικές υπηρεσίες. Η Δασική Υπηρεσία έχει έναν δασολόγο και δεν έχει προσωπικό. Γι’ αυτό δεν είναι σωστό να της ρίχνουμε ευθύνες. Γι’ αυτό, κατά καιρούς σε έγγραφά μας, έχουμε πει ότι θα πρέπει αυτό να αντιμετωπιστεί που να βρίσκεται παραπάνω απ’ την Δασική Υπηρεσία. Π.χ. το Υπουργείο ή η Αποκεντρωμένη».

Το Α και το Ω οι φερτές ύλες

«Αυτό είναι το Α και το Ω. Αν σταματήσουμε τις φερτές ύλες να κατεβαίνουν, έχουμε λύσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του προβλήματος. Θα μείνει μόνο η απορροή που θα μπορεί να την παραλάβει ο αγωγός της Αγ. Ευφημίας. Όσο δεν το λύνουμε όμως, οι φερτές ύλες θα κατεβαίνουν. Και στα χωριά που συναντάει μέχρι να φτάσει στην Αγία Ευφημία και στην ίδια την Αγία Ευφημία.

Έχουμε λοιπόν επικαιροποιήσει την μελέτη, κάνουμε και το μάστερ πλάν, θα χρειαστούν κι άλλες μελέτες. Είχαμε κάνει και ένα τεχνικό δελτίο αν θυμάστε, περίπου στο 1.000.000 για τις μελέτες που θα χρειαστούν. Πρέπει να το ξαναδούμε, πρέπει να εμπλακούν και άλλες υπηρεσίες. Κάνουμε ταυτόχρονα και κάποιες παρεμβάσεις καθαρισμού των φερτών υλών που κατεβαίνουν αλλά, σας το λέω από τώρα, δεν επαρκούν.

Δεν είναι εύκολη η κατάσταση. Δεν θέλω να σας πω σαν υπάλληλος ότι όλα ελέγχονται. Δεν ελέγχονται. Είναι δύσκολη η κατάσταση και πρέπει να το δείτε πολύ σοβαρά. Να ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός που θα δει το ορεινό κομμάτι, δηλαδή το κομμάτι που θα έπιανε η Δασική Υπηρεσία και δεν μπορεί.

Πρέπει να πιέσουμε να ενεργοποιηθεί η προϊσταμένη αρχή της Δασικής Υπηρεσίας που είναι το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και η Αποκεντρωμένη».

 

Ακούστε τι είπε ο κ. Ανδρεάτος

Κεφαλονίτικα Νέα